Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалиха годишната субсидия на партиите

10 лева и 80 стотинки трябваше да бъде партийната субсидия, ако депутатите бяха изпълнили обещанието си от Боровец за 10-процентното намаление. Сега обаче на партия за глас ще се дава 11 лева, с левче по-малко, отколкото се дават за глас в момента.

Не ги закръглям аз, посочи финансовият министър Петър Чобанов на въпрос защо парите са били "закръглени" нагоре, вместо надолу.

Спорното предложение на "Атака" за 20-процентна такса за всички видове ВЕИ-та беше нанесено в бюджета. Преди това Георги Кадиев от ГЕРБ предложи диференцирано плащане на този данък. Кадиев поиска да няма данък за покривните централи до 30 киловата и наземните до 80 киловата, а за останалите над тези киловати да има разлика в данъка, като най-много – 25 процента трябваше да платят централите, влезли в експлоатация от средата на 2011-а. Комисията обаче отхвърли тези предложения.

Така в бюджета на ДКЕВР бяха записани допълнителни приходи от 150 милиона лева от 20-процентната такса върху всички ВЕИ-та. Тези пари ще бъдат изразходвани за инвестиции и програми в областта на енергетиката. С тях ще се  разпорежда Министерският съвет, обясни финансовият министър.

Финансовата комисия отхвърли предложението на ГЕРБ - 2,5 милиона лева от бюджета на Националното радио да бъдат прехвърлени към Националната телевизия.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна