Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тончев: Гласът на напусналия депутат ще е важен, но няма да е решаващ

След като днес един от депутатите на ГЕРБ предпочете да стане независим, какви са тенденциите и ще се топи ли тази партия - това коментира в предаването "Нещо повече" социологът от "Сова Харис" Васил Тончев.

Самият акт на депутата Георги Марков не е причина, а е следствие от ситуацията, в която се намират в момента бившите управляващи. Те направиха много големи усилия, главно в лицето на техния лидер, да поддържат версията, че всеки момент ще се върнат във властта, опитвайки се да присвоят патоса на протестите. Мисля, че това не се получи. Протестите имаха две лица - гражданско, което е успешно и мисля, че ще се развива. И едно друго - политическо лице, да бъдат прихванати и да свършат до искането за оставка. Този етап приключи и ГЕРБ ще си понесе последствията от неуспеха, който претърпя. Протестите прекъснаха в момента, в който ГЕРБ обяви, че е част от тях.  

Няма основание да се смята, че изборите ще са предсрочни. Избори най-вероятно ще има през следващата година, управляващите също ще имат интерес от това. Мнозинството, ако се държи от "Атака" - това не е комфорно за никого. Но те няма да бъдат предизвикани от слабост на управляващите, а ще бъдат предизвикани на базата на резултати, които се надяват да постигнат.

Този глас на депутата ще бъде важен, но няма да бъде решаващ. Това е една брънка от събитията, които се случват и предстои да се случват, прогнозира социологът.

Чуйте мнението на Васил Тончев от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени