Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският обмен между България и Македония е намалял драстично

От 1 милиард на 400 милиона евро е спаднал търговският обмен между България и Македония през последните години. Този акцент бе поставен на Българско-македонски форум днес в Благоевград. Инициатор на срещата бе Македонско-българската стопанска камара с участието на кметове от пограничните общини.

Да се доизградят недовършените пътни връзки между граничните райони, особено железопътната линия Кюстендил-Крива Паланка, са настояли на наскоро провелия се икономически форум в София стопанските камари на двете държави. Вече се работи по въпроса за участието на банките за съживяването на бизнес партньорствата, каза Кирил Пендев, дългогодишен директор на Българската банка в Скопие, сега председател на Надзорния съвет на Македонско-българската стопанска камара.

И Българската банка за развитие, и Македонската банка за развитие да предложат продукти, с които да могат да обслужват търговията и в двете посоки, с по-ниски лихвени проценти и евентуално с някакви гаранции от двете държави при обезпечението.

България, Гърция, Турция и Македония имат много голям шанс да създадат общ туристически регион и продукт. Чрез явна държавна стратегия бизнесът и местните власти могат да го превърнат в реалност, каза още Кирил Пендев. 

По наше предложение да се търси общ продукт между балканските държави и особено между България и Македония, който да бъде предлаган на китайски туристи, а тук има какво да се види. Ако те кацнат в Истанбул, минат през София и отидат в Пловдив, София и отидат на Охридското езеро, това е един вид общ продукт. Ние сме интересни като общ минипазар, а не всеки поотделно.

По публикацията работи: Кети Тренчева - Радио Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна