Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Матиас Хьопфнер: Различните политически лагери трябва да могат да говорят помежду си по същество

В специално интервю за предеването "12+3" посланикът на Германия у нас Н.Пр. Матиас Хьопфнер коментира събитията в България, Украйна и отношенията в ЕС.

Неговото мнение за възхода на националистически насторения, включително и у нас, е:

Политическото настроение в България е доста нажежено. И някои политици виждат шанс да спечелят привърженици с популистки и отчасти с националистически лозунги. Подобни движения са особено успешни, когато дадена страна преживява икономчески затруднения. Това не е само български проблем. И в други старни от ЕС в последно време възникнаха националистически или евроскептични партии. Всички те се надяват, че имат шанс на евроизборите през май 2014-а. България има вековна традиция на толерантност, мирно съжителство и взаимно уважение. Затова е още по-изненадващо, че не веднъж през последните седмици чувахме ксенофобски тонове в изказвания на някои политици. Тясното и изпълнено с доверие сътрудничество в ЕС донесе на европейските граждани много на брой и съвсем практични ползи. Тези ползи са застрашени, ако всяка страна се оттегли в националния си пашкул и замени доверието с недоверие.

Не може да се отрече, че политическата обстановка в България е напреганта и частично поляризирана. По мое мнение това има връзка с факта, че комуникацията между политическите лагери е затруднена. Независимо от всички политически разногласия, трябва да е възможно различните политически лагери да могат да говорят помежду си по същество. Тази конфронтация затруднява съществения напредък в интерес на страната. Освен това сред населението има и сериозна криза в доверието. Значителна част от населедието не е готово пасивно да приема или само субекнивно възпирема дефицита на спарведливост. Става въпрос, например, за впечатлението за частично и селективно прилагане на правните норми от правораздавателните органи. Впечатлението, че интересите на отделни групи определят историята на страната и са преплетени с политическия елит. Става въпрос за злоупотебра с влияние в медиите с цел постигане на политически сътресения. Такова възприятие противопоставя и отравя политическия дискурс. Същевременно виждам и обнадеждаващ аспект. През 4-те години на моя престой станах свидетел и на това как българското гражданско общество непрестанно се развива и еманципира. Много граждани наблюдават днес, по-активно от преди, политическото развитие, отстояват своите цели и изразяват своето недоволство, каза Н.Пр. Матиас Хьопфнер и даде пример за теми табу в миналото, за които днес се говори по-открито.

На въпрос дали се е обидил, когато го упрекваха, че с изказванията си преди време се е намесвал в нашите вътрешни работи, той отговори:

Не, изобщо. Много добре разбирам такива рефлекси. Тук се намираме в ЕС и т.нар. "вътрешните работи" са и европейски въпроси. Смятам, че в ЕС и сред европейски партньори това трябва да бъде нещо нормално.

Как инвеситорите гледат на България в настоящия нестабилен момент:

Когато фирмите решават къде да инвестират, те обръщат внимание на три фактора - ориентирана към съревнованието среда, надеждна правна система и ефективна администрация. Доверието в надежността на тези рамкови условия в България , независимо от членството в ЕС, още не е много голямо. Дори някои големи фирми се оттеглиха от България. Това важи за браншовете медии и енергетиката. Когато неочавано и изведнъж инвестиции във въобновяеми енергии се облагат с 20 процент данък и така, на вече направени инвестиции, се отнема икономическата основа, това утежнява доверието на инвеститорите. Това се отнася и за фирми от строителния бранш. Непрекъснато чувам оплаквания от немски фирми, че независимо от добре направените оферти, не се класират. Не мога да преценя дали това се дължи на факта, че другите предприятия са предложили по-добри оферти. Но е доста смущаващо, че някои големи предприятия от известно време не участват в търгове. Те се обосновават с това, че поради несигурните и неясни условия, рискът и разходите не си заслужават.

Германсикят посланик похвали усилията на правителството за въвеждане на професионалното обучение. А що се отнася до случващото се в Украйна неговият коментар бе:

Хората в Киев и другите градове на Украйна излизат на улицата в името на една европейска Украйна и това е тяхно право. Нашият министър на външните работи вече много настоятелно призова украинското правителство да гарантира правото на събрание и да защити мирните демонстранти от всякакъв вид сплашване и насилие. Настоящето председателство на ОССЕ би трябвало да е особен стимул за правителството в Киев за общите европейски ценности.

Н.Пр. Матиас Хьопфнер не може да прогнозира как ще завърши кризата в Украйна. Предложението към Украйна за асоцирането към ЕС е в сила и топката е в полето на Украйна, за да вземе съответното решение, допълни той.

Чуйте разговора от звуковия файл.  

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна