Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония ще възпроизведе първата си програма от 1928-а година

На 5-и декември в зала "България" Националният филхармоничен оркестър ще отпразнува с концерт 85-ата годишнина от създаването си и първия концерт, дирижиран от основателя Саша Попов, в чиято памет е събитието.

Главният диригент на Софийската филхармония Мартин Пантелеев е подредил програмата точно както е била съставена тя през далечната 1928-а година: Увертюра към операта "Танхойзер" от Рихард Вагнер, Концерт за пиано и оркестър №2 от Ференц Лист и Симфония №6 "Патетична" от Пьотр Илич Чайковски. Специално за концерта пристига солистът от Германия - пианистът Бернд Глемзер.

Настроението е подобаващо за такъв важен момент в историята на нашия оркестър. За мен е наистина огромна чест да дирижирам точно този концерт. Знаем, че Софийската филхармония вече 85 години обикаля света и постига все по-големи успехи, но това е един много емоционален момент за мен, защото всички знаят - израснал съм в този оркестър и сега, след толкова години съм много благодарен, че това ми се случва, сподели вълнението си диригентът.

Чуйте цялото интервю на Ирена Гъделева с Мартин Пантелеев, както и исторически запис на Софийската филхармония под палката на Саша Попов, със солист Панчо Владигеров.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна