Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сабрие Сапунджиева: По-големият ефект от работата на комисията са предотвратените конфликти на интереси

В промените на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще бъдат описани в детайли правомощията на комисията като колегиален орган и на нейния председател, досега в закона правомощията на комисията не са били разписани. Законодателните промени целят и да ускорят работата на Комисията за конфликт на интереси, заяви в предаването "Преди всички" Сабрие Сапунджиева, заместник-министърът на правосъдието и бивш член на комисията "Златанов".

По повод твърденията, че доскорошният председател на комисията Филип Златанов еднолично е писал мотивите, Сапунджиева заяви:

Не мога да кажа, че Филип Златанов е писал мотиви. Не съм съгласна и с много от констатациите на анкетната комисия, включително и с това да се пресмята колко струва едно производство пред комисията, защото демокрацията за мен няма цена. Бих запитала анкетната комисия: А колко струва един случай на предотвратен конфликт на интереси? Считам, че по-големият ефект от работата на тази комисия е предотвратените конфликти на интереси и възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани. /.../ Превантивната роля на комисията се засилва с разписването на правомощията й.

Във връзка с разкритите записки в тефтера на Филип Златанов, Сапунджиева коментира: Върху мен никой не е оказвал натиск как да гласувам, винаги съм гласувала по съвест. /.../ Усещането е много неприятно, защото човек започва да се съмнява дали не е бил употребен.  

Цялото интервю на Силвия Великова със Сабрие Сапунджиева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна