Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казанджиев: Решението за такса върху приходите от ВЕИ е дискриминационно

Решението е дискриминационно по отношение производителите на електроенергия от ВЕИ. Дискриминационно е и поради факта, че техният бизнес започна с активна подкрепа от страна на държавата, която поради една или друга причина в момента оттегля подкрепата си и го прави по възможно най-недопустимия начин, буквално с административна разпоредба, ползвайки закона. Това заяви в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Христо Казанджиев относно приетата от парламента такса от 20% върху приходите от възобновяеми енергийни източници.

Всички споделяме, че определени производители генерират значителни приходи над разумно допустимите. Някои страни предприеха мерки за ограничаване на държавното субсидиране, но не по начина, по който го направи българският парламент. Защо го направи по такъв безпардонен начин, а не след един много задълбочен анализ - защото не всички производители на електроенергия са при едни и същи условия, т.е. едни проекти генерират повече приходи, други са на границата на оцеляването.

Въпросът е принципен. Въпросът е, че това решение се обвързва с точно определен размер, точно по отношение едни производители, т.е. това задължение за допълнително плащане се персонифицира към точно определени производители, а не се подхожда по принцип към всички онези, които ползват държавни субсидии, защото едни ползват справедливо до размера, до който им се покрият разходите, другите генерират свръхпечалби. Разумно би било да се гласува един принципен подход, а не парламентът да се ангажира с конкретни цифри. Това е напълно в правомощията на ДКЕВР, която трябва да въведе такъв механизъм за справедливо регулиране на цените в рамките на допустимото за обществото. Подходът е принципно неправилен, погрешен. Днес се приема, след 2-3 дни ще започне да се променя размерът и т.н. /…/ Подходът трябва да бъде персонифициран на база на методика, която отчита не частните случаи, а отчита системата. Проблемът е, че ДКЕВР се чувства изключително некомфортно в условията на политически диктат. Би следвало политиците да възложат на ДКЕВР да подготви една справедлива методика. Трябва да се подходи принципно, а не с фиксирани – 5-15-25, защото започва играта дали да бъдеш 15 или 25 – генерира се отново една форма на бъдеща корупция
.

Ако газопроводът "Южен поток" стартира при тези условия, при които беше договорен, 30% от стойността е собствено финансиране. 50% от собственото финансиране трябва да отдели БЕХ, тези пари трябваше да бъдат отделени от приходите от неговата дейност, посочи Казанджиев и уточни: Това означава от порядъка на около 500-600 млн. евро.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна