Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престижни награди за дебютния албум на сопрана Сабин Дьовиел с музика от Рамо

Описват Сабин Дьовиел като певица, чиято виртуозност не среща бариери, а артистичността й е завладяваща. През 2013-а младият френски сопран получи признание с награда от Victoires de la Musique Classique - френският еквивалент на "Грами".

На европейския музикален пазар с голям успех е дебютният албум на Сабин Дьовиел и ансамбъл Les Ambassadeurs, ръководен от Алексис Косенко, с концертмайстор българката Зефира Вълова – съвсем наскоро ги посрещнахме и на наша сцена с два концерта от фестивала "Изкуството на барока".

Диригентът Алексис Косенко представи специално за слушателите на "Хоризонт" съвсем новия проект на "Посланиците": 

Този нов СD е издание на "Ерато" – трябваше да бъде EMI, но фирмата междувременно изчезна, затова сега го издава "Ерато". Това е рецитал на певицата Сабин Дьовиел – младо сопрано, което е истинска изгряваща звезда. Искрено се надявам, че догодина или в скоро време ще успеем да я поканим да дойде с нас до България.

Тя е изключителен талант и се радваме, че й партнирахме в този неин първи рецитал. Но това не е стандартен рецитал. Взехме арии от опери на Рамо, но ги подредихме заедно с инструментални пиеси така, че да се оформи нещо като нова опера. Когато слушаш диска от начало до край, да имаш усещането за едно голямо приключение, в което героинята открива любовта, после е преизпълнена с надежда, познава щастливата любов, но идва чувството на ревност, което предизвиква буря в сърцето й – и това е истинска буря в музиката на Рамо, типично за 18-и век. Идва чувството за ужас и отчаяние – всичко води до лудост с прочутата ария от "Платея". Но накрая любовта триумфира, защото идеята е да покажем, че Любовта е като театрален директор, който си играе с кукли – това сме ние, хората, които сме под пълния контрол на Любовта.

Каня ви да откриете тази наша програма, наречена „Големият театър на любовта” със Сабин Дьовиел и ансамбъл Les Ambassadeurs – плод на едно дълго, успешно сътрудничество с певицата още от времето, когато тя беше студентка, а сега вече се превръща в голяма звезда. Разбира се, ние ще продължим нашите съвместни проекти, както с музика от Рамо, така и в близките две години с Росини.

Новият албум на Сабин Дьовиел, посветен на оперната музика на Жан-Филип Рамо, вече получи престижните награди Diapason d'Or и Diamant de l'Opéra като събитие на месеца, а тези дни дойде новината, че дискът получава и Гран при на Академията "Шарл Кро".

Чуйте интервюто на Ирена Гъделева с диригента Алексис Косенко и откъси от компактдиска на Сабин Дьовиел и Les Ambassadeurs.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна