Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ч. Николов: Промените в Закона за хазарта са скандални. Привилегиите формират олигархия

Промените в Закона за хазарта, с които се промени облагането на дейността на операторите, са скандални, коментира в предаването "Преди всички" проф. Чавдар Николов – преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски":

След всички улеснения в България, които започват от времето на Иван Костов, когато хазартът беше освободен от данъци, за да може да се развие, се формира олигархията у нас – чрез привилегии.

На твърдението, че с направените промени част от онлайн хазарта ще бъдат изведени на светло, проф. Николов отговори:

Не вярвам, че в България нещата излизат на светло точно с такива методи. Колкото на светло излезе сивата икономика с въвеждането на плоския данък. Делът на сивата икономика дори е нараснал.

Той коментира и въвеждането на такса от 20% върху приходите на възобновяемите енергийни източници:

Предишното правителство изпусна процеса. Разреши се силно развитие на този тип електроцентрали. В същото време по света се случи нещо неочаквано – китайците започнаха да произвеждат изключително евтино съоръженията за фотоволтаичните централи. Но така или иначе в България бяха раздадени доста повече разрешения. /…/ Правителството на Бойко Борисов показа крайна некомпетентност тук и в крайна сметка ни струпа непосилни сметки, което му изяде главата.

Според проф. Чавдар Николов таксата от 20% е твърде дребна за печалбите, които се правят от ВЕИ – с гарантирани цени, с пъти по-големи от другите централи.

Той е на мнение, че до 3-4 години България трябва да влезе в еврозоната.

Цялото интервю с проф. Чавдар Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна