Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията е използвала палки и сила при бунт на алжирци в Любимец

Полицията е използвала палки и сила, за да потуши бунт на алжирци в дома за временно настаняване на бежанци в Любимец на 30-и ноември. Двама полицаи и няколко чужди граждани са пострадали при потушаването на бунта преди седмица, потвърдиха от МВР. Според съобщението, инцидентът започнал след спречкване между бежанците, което прераснало в бунт. Извиканите полицейски сили се опитали да преговарят, но последвала яростна съпротива и нападение, което наложило полицията да използва палки и сила.

Пред "Хоризонт" комисар Йотко Андреев - началник на домовете за бежанци в МВР, обясни, че алжирците са замервали полицаите с части от решетки и метални предмети:

Голяма група от алжирски граждани, над 120, имат претенции от дългия си престой в дома и желаят да го напуснат възможно най-бързо. Искат обяснение от органите на МВР защо продължават да стоят дълго време. След като им е отговорено какви са процедурите за тяхното извеждане, че са незаконно пребиваващи и трябва да си подадат декларации доброволно за да си тръгнат, те са решили да обявят гладна стачка. Обяснено им е, че имат право да гладуват, но не трябва да възпрепятстват процеса на другите да се хранят. Те са се опитали да спрат другите чужденци от други националности да се хранят, като са затворили етажа и не са ги допускали. Полицията се намесва естествено без използване на всякаква сила, прави кордон и поетапно всички чужденци, желаещи да се хранят, влизат. Една група от хора, особено по-активни двама – трима, се държат арогантно, обиждат полицаите, нашите ги локализират, като ги отделят от основната група и се настаняват в индивидуална стая. Другите чужденци започват масово да викат, да се бунтуват, да блъскат по металните врати и решетки, шкафчета да обръщат, легла. Полицаите се опитват да овладеят ситуацията с наличните сили, на разположение са били 11 полицая. Успяват само да ги вкарат в спалните помещения. Те започват масово да трошат вътре, стъкла, изкъртват решетки, всичко, което е вътре, започва да се обръща. Това налага извикване на допълнително сили и с използване естествено на помощни средства и физическа сила са овладели в рамките на 10 минути всички тези техни безчинства, които са правили до този момент.

Андреев обясни още, че към момента в домовете на МВР в Бусманци и Любимец има общо 495 алжирци. Други 491 са пуснати на външни адреси, но в момента в Агенцията за бежанците нямат информация къде са тези хора и с какво се занимават.

Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи разпространи късно снощи съобщение, в което се казва: "Няма чужденци със счупени глави и крайници при инцидент, възникнал в дома в Любимец."

На пострадалите чужди граждани е оказана медицинска помощ от екип на болницата в Свиленград, няма сериозни наранявания и счупвания. Според пресцентъра на МВР, пострадали са и двама полицейски служители. Вътрешният министър Цветлин Йовчев е разпоредил цялостна проверка.

В интернет страницата на вестник "24 часа" е цитиран посланика на Алжир у нас Ахмед Буташ, който заявява, че български полицаи са ранили тежко шестима алжирски имигранти, някои от които били откарани в хасковска болница със счупени крайници. До побоя се стигнало след провокация на служител от центъра, твърди още посланикът, цитиран от "24 часа". Публикацията е придружена със снимки на мъже, по които има следи от удари с твърд предмет и с наранени глави и крайници. За инцидента съобщава и алжирски вестник.

Посланикът на Алжир ще сезира международни правозащитни организации за случая.

По публикацията работи: Николай Христов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна