Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Куюмджиев: По "Южен поток" ще тече газ не само на "Газпром"

По повод писмото от Брюксел, с което се иска уточняване на параметрите по проекта "Южен поток", заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия Явор Куюмджиев каза в предаването "Неделя 150":

В това предупреждение няма наказателна процедура, нито санкция. Там се казва, че бъдещият оператор трябва да изпълнява европейските правила. Аз съм сигурен, че когато се лицензира изпълнителят на "Южен поток", всичко ще е наред, заяви Куюмджиев.

В предаването "Неделя 150" депутатът от БСП Явор Куюмджиев каза още, че министърът на енергетиката Драгомир Стойнев трябва да бъде изслушан в Народното събрание, за да разясни същността на подписаните протоколи за проекта "Южен поток" и позицията на Европейската комисия. По думите му, бъдещият оператор на газопровода ще изпълнява изискванията на Третия либерализационен пакет и ще допуска по тръбата да тече газ и на други доставчици, а не само на "Газпром". Куюмджиев отрече да е договорен достъп на трети страни под условие.

Категорично, протоколът, който беше подписан, министър-председателят го каза също, че "Газпром" са се съгласили определен капацитет от тръбата да бъде отпуснат на други собственици на газ в съгласие и в съзвучие с Третия енергиен пакет на Европейската комисия, обясни Куюмджиев.

Изискването е всички тръбопроводи да се подчиняват на Трети лицензионен пакет. Но примерно "Северен поток" няма такъв. "Южен поток" не е българско-руски, той свързва Русия и ЕС. Ние сме прекалено мънички в този процес, за да имаме някакво влияние, заяви Куюмджиев.

Според евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев страните, които участват в проекта "Южен поток", трябва да се съберат и да инициират в Европейския съвет даване на мандат на Европейската комисия за договаряне на условията за експлоатация на газопровода. Той изрази притеснения, че в България не се разбира колко сериозен е този проблем.

Декларативен характер имат заявленията, че ще се спазва Третият енергиен пакет и че ще има достъп на трети лица до тръбопровода. Напротив, руската страна заяви, че целият капацитет на газопровода е вече ангажиран и не може да има място за никакви преговори. Затова трябват много по-сериозни стъпки. Очевидно е, че "Южен поток" трябва да получи изключение, тъй като е много голяма инвестиция, заради морската част, която е много скъпа, ще има дълъг период на възвръщаемост и трябва да се мине по правилата за даване на изключение, за да може инвеститорите, които ще вложат големи средства, да си ги възвърнат, каза Уручев.

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна