Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германците са в очакване на коледни надбавки

С приближаването на коледните празници всеки втори германец си признава, че с огромно нетърпение очаква допълнителните надбавки от работодателите си, получавани в края на годината.

През последните години социолозите обаче установяват една трайна тенденция – парите, получавани като коледни, са различни за отделните категории работещи и ножицата между тях се отваря все повече.

42 на сто от работещите между 14-44 години и 51 на сто от тези, които са на възраст над 45, ще получат коледни добавки. 46 на сто от германците очакват 13-а брутна заплата като изненада преди празниците. Но тези пари ще отидат при 49 на сто от работещите мъже и при 43 на сто от техните колеги жени. В Германия се запазва правилото мъжете да получават почти 30 на сто повече от жените на същите позиции.

За никого не е изненада все пак, че се запазва разликата в получаването на коледни надбавки за една и съща позиция в новите – източни, и старите – западни, провинции. На запад Дядо Коледа идва с добавки най-малко 24 на сто от месечната заплата, докато на изток – едва с 14 на сто.

Интересното в очакването на коледните пари тази година е, че всеки трети германец признава, че с тях ще плати натрупани задължения, просрочени плащания или ще попълни семейния бюджет вместо да купува дребни подаръци.

Хубавото все пак е, че голяма част от коледните добавки се влизат в предварителното плащане на семейни или лични почивки за следващото лято. Купуването през зимата на повече или по-малко екзотични пътувания спестява 30-35 на сто от цената им след февруари или март.

Запазва се и тенденцията преди Коледа жените да харчат повече пари за подаръци, но пък мъжете трайно са тези, които купуват макар и по-малко, но по-скъпи подаръци за близките си хора.

По публикацията работи: Елена Трифонова - за БНР от Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна