Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Мирът в Близкия изток няма да е възможен, ако Иран се сдобие с ядрено оръжие

Инспектори от Международната агенция за атомна енергия посетиха иранския завод за тежка вода в Арак и се срещнаха с експерти от иранската агенция за атомна енергия. Днес и утре представители на Иран, Съединените щати, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия ще се срещнат във Виена за разговори на експертно равнище по изпълнение на постигнатото споразумение. Ръководителят на делегацията на иранските преговарящи съобщи, че преговорите на ниво външни министри ще бъдат възобновени след януари идната година.

Мирът в Близкия изток няма да е възможен, ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, предупреди във Вашингтон израелският премиер Бенямин Нетаняху. В реч пред изследователския институт "Брунинкс" по време на годишен форум за невралгичния район, Нетаняху се аргументира, че при такъв сценарий подкрепата на ислямската република за терористите няма да позволи на Израел и палестинците да постигнат мир. Той призова великите сили да поискат от Иран да се откаже от своята геноцидна антиизраелска политика по време на преговорите за окончателно споразумение за ядрената му програма.

На фона на изказването на Бенямин Нетаняху израелският президент Шимон Перес изрази готовност да се срещне с иранския си колега Хасан Рохани, ако това ще е от полза за намаляването на напрежението в Близкия изток.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени