Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уролозите от "Пирогов" масово подават оставки

Двадесет уролози от Клиниката по урология на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" са депозирали оставки заради натиск при работата им от страна на директора на отделението по Анестезиология и реанимация д-р Цветан Борисов. Директорът на Клиниката по урология в "Пирогов" професор Славчо Кънчев заяви за "Хоризонт", че след среща в Министерство на здравеопазването имат уверението, че проблемът ще се разреши до дни:

Току-що идвам от среща с директора и изпълняващият длъжността министър, професор Славов. Имам уверението, че проблемът ще бъде решен. Много сигнали стигат при мен, ще видим дали ще бъде изпълнено. Дадоха срок, утре - вдругиден ще ви информирам.

Уролозите от Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" масово са подали молби за напускане, а в предаването "12+3" д-р Стефан Захариев от Клиниката по урология разказа, че това се е случило, след като не са намерили разбиране от ръководството на болницата.

Колегите, които сме със специалност, сме 20 човека. Не можем да се съгласим да работим повече под един покрив с началника на отделението по Анестезиология и реанимация в Операционен блок към Клиниката (д-р Цветан Борисов - бел.ред.), чиито методи на ръководство и поведение са несъвместими с нормалната човешка и медицинска етика. Това са едни непрекъснати и обидни квалификации по отношение на колеги, поведение, създаващо напрежение. Дори се стига до случаи на физически саморазправи. Проблемът е от няколко години, многократно всеки от нас сезира преките си ръководители, те съответно - по-нагоре, но не можахме да срещнем разбиране, и се стигна до това решение.

Д-р Захариев обясни, че ръководството на Клиниката и директорът на болницата са били извикани в Министерството на здравеопазването, но все още няма информация за разговорите, проведени там.

Разговора на Снежана Иванова с д-р Стефан Захариев можете да чуете от звуковия файл.

 

Досега нито от предходното, нито от настоящото ръководство на "Пирогов" са взели отношение по въпроса. Липсва и официален коментар от страна на ръководството на болницата, както и от страна на доктор Цветан Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна