Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Тасев за таксата върху ВЕИ: Държавата възстановява една справедливост

В интервю за предаването "Преди всички" енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира наложената такса върху ВЕИ:

Ние имаме задължение до 2020-а година 16% от брутното крайно енергийно потребление в електросектора да бъде във възобновяеми енергийни източници. На тази база, понеже държавата не може да инвестира няколко милиарда, се разреши на частни инвеститори това да се направи. За да имат определен интерес, държавата създаде преференции, т.е. определя се периодът за действие на преференцията, определя се разполагаемостта за всякакъв вид енергийни източници и на тази база се определя цена, която сега е около 400. Специално за фотоволтаиците са определени 1250 часа, а те реално действат 1400 часа, което означава, че всеки лев, получен над тази норма по непазарни правила, означава, че обществото е дало възможност за неправилно забогатяване. Така че в момента всички тези приказки, които излизат от фотоволтаичната организация, че 40% се е намалило еди-какво си, мога да им кажа, че ако се спази нормата 1250 часа и се отчете, защото моделът работи само при тази норма, реално средно с около 14% ще им бъдат намалени приходите. Освен това държавата ще им даде и правото да участват на свободния пазар с опция, ако на свободния пазар не могат да постигнат добра цена, минималната цена, на която те ще изкупуват, е цената на микса. Така че тази остра реакция от страна на собствениците в сектора за възобновяема енергия се основава на това, че изведнъж лакомото парче, което те незаслужено са получили от обществото, им е отнето. Държавата възстановява една справедливост. 

Енергийният експерт потвърди, че таксата за производители на електроенергия, която днес ще бъде обсъждана, ще е от 0,5 до 2% за различните производители:

Всичко е насочено натам да има една по-голяма справедливост в една безспорно политическа игра. /…/ Какъвто и вариант да се приложи, винаги ще има недостатъци. В момента това, което се прилага, е по-добрият вариант.

Цялото интервю с проф. Атанас Тасев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна