Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Николова: Българите влагат в определението за корупция много проблеми

9 декември е Международният ден за борба с  корупцията. България е страната в ЕС с най-висок корупционен индекс. Преди време "Прозрачност без граници" обяви изследване, според което страната ни е на незавидно ниско място, с висок процент за усещане за корупция.

Елеонора Николова, ръководител на БОРКОР заяви в предаването "Нещо повече" , че българите отделят важно място на проблемите с корупцията, но и влагат в определението корупция твърде много проблеми.

Те включват както незаконните сделки, общи проблеми в липсата на добро управление, така  и усещането си за социална несправедливост. За обществените поръчки, през които разпределяме както национално богатство, така и средствата, които получаваме през оперативните програми, въпросът допира до прозрачността, до критериите, за коректно изработените технически задания. В началото на тази година центърът оповести своя модел на решение в сферата на обществените поръчки. Ние съобразихме предложенията пред управлението на държавата с последните тенденции, отчетени в евродиректива 2011. Докато работихме нашия модел на решение, ние се срещнахме с редица организации. Искам да ви кажа, че такова единомислие рядко може да бъде установено. Всички очакват България да мине на електронен начин на провеждане на процедурите. Но ако няма други организационни мерки, ние бихме пренесли корупцията, която сега се случва на хартия, в електронното пространство. Методологията, начинът, по който предлагаме да се работи, са оценени като най-добра практика в рамките на инициативата Дунавската стратегия, каза Николова.

Ние създаваме модели, но те трябва да бъдат възприети от изпълнителната власт, а мерките трябва да бъдат внедрени веднага, за да получим резултат. Центърът е извън политиката, но неговите решения могат да станат факт само с политическа воля. И тъй като корупцията е проблем на цялото общество, тези модели трябва да станат достояние на гражданското общество и мерките да се случат в тяхната цялост, защото това е филофосията.  

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени