Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: Това, което се изисква от Комисията и администрацията й, е изпълнено

Считам, че това, което се изисква от Комисията и от нейната администрация, е изпълнено. Това заяви в предаването "Преди всички" председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Документите са открити, публични, достъпни вече. Комисията няма основно задължение да публикува цялото досие или цялото архивно дело, към момента. Има изискване в Закона точно какво трябва да има като документация, въз основа на която Комисията да установи и обяви принадлежност. Именно тази документация се изброява, когато се образува при проверката установяването и обявяването на принадлежност. Тя е достатъчна и при евентуално образуване на административно дело, с което се доказва по документален път, единствено на основата на документи, тази принадлежност. Всички останали документи за най-обикновения гражданин са достъпни в цялостен обем. Упрекът, че едва ли не Комисията публикува 4-5 документа избирателно, мисля, че не е уместен, защото това е направено въз основа на това изискване от Закона. Всичко останало може да бъде публикувано, но към момента няма нито техническа възможност, защото това е свързано и с финансова възможност, нито физическа възможност да се сканира, дигитализира и да се качи в интернет цялото работно дело и т.н., на който и да е агент или служител.

На твърдението на Валери Кацунов – член на Комисията в първия й мандат, че не всичко се обявява от Комисията, което той подкрепи с пример, Костадинов отговори:

Нищо задкулисно или избирателно няма в този случай. Това беше един технически пропуск. Комисията винаги и след като е намирала допълнителни документи при контролните проверки, е излизала с решение. Аз лично не го намирам за някакъв прецедент.

Натиск имаше и през първия мандат, посочи Костадинов, но добави: И администрацията, и членовете на Комисията от първия мандат и от настоящия мандат работим в тази посока – за отваряне на досиетата.

Костадинов коментира казаното от премиера Орешарски: Това, което се иска от нас по закон - да изградим материалната база, да изградим този централизиран специализиран архив и да установим принадлежност на публичните лица. Ние сме създали необходимата организация и възможности да стане това нещо. Но това послание считам, че е отправено и към ръководителите на ведомствата, които трябва да предадат архива на комисията. Без предаването на архива на Комисията в цялостен вариант, за да можем ние да си го подредим, както е по задължение, със съответните описи, да направим съответните проверки, ние не можем да си свършим тази работа и да докладваме пред НС, че Законът в основната си същност е изпълнен.

Цялото интервю с Евтим Костадинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна