Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Дъбов: Ако бяхме направили опити за съгласуване с ДПС, едва ли щяхме бързо да постигнем единомислие

Представители на БСП внесоха закон зад гърба на ДПС. Депутати са депозирали промени в Закона за вероизповеданията. С тях се спират претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на имоти - културни паметници държавна или общинска собственост. Единият от вносителите е Димитър Дъбов, депутат от БСП.

Мисля, че заглавията на някои от медиите са пресилени. Очевидно е, че имаше такава законова празнина и неяснота. За различни вероизповедания имахме и различни решения на съдилищата. Това породи необходимостта да се опитаме да подредим нещата. По Конституция всеки народен представител има право да внася нов закон. Няма такава зависимост, има потребност от координация. Но повече от ясно е, че ако бяхме направили опити за съгласуване, едва ли щяхме бързо да постигнем единомислие - така Дъбов отговори на въпроса дали е вярно, че от ДПС са били ядосани на инициативата на партньорите си в управлението.

Сигурен съм, че "Коалиция за България" ще ни подкрепи, надявам се на подкрепа и от други парламентарни групи.

Дъбов отрече да е чувал, че руснаци се готвят да правят музей на православието в ЦУМ. С нашето предложение слагаме край на всички догадки и хипотези и затова мисля, че ще получим парламентарна подкрепа.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна