Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От април догодина ще има директна въздушна линия София - Белград

От следващата година ще има директна въздушна линия София - Белград и тя ще започне да функционира от началото на април. Това обяви сръбският премиер Ивица Дачич след срещата си с българския премиер Пламен Орешарски.

През летния сезон ще има и въздушна линия до Варна. Автомагистралата, която свързва двете страни, по думите на Дачич, трябва да бъде пусната в средата на 2016-а година.  

Трасето на газопровода "Южен поток" преминава през територията на двете страни, отбеляза премиерът Пламен Орешарски и отново потвърди, че България ще се съобрази с изискванията на Евросъюза.
Проектът би дал по-голяма сигурност от една страна, както за газовите доставки и от друга страна той като икономически проект е изгоден за двете страни, а що се касае до европейските изисквания към този проект, предстоят разговори и ще се съобразим, разбира се, в степен с европейските изисквания, каза Орешарски.
За сръбския премиер Ивица Дачич темата е важна. Страната му все още не е член на ЕС, но както обясни, те получават газ само от Украйна, което е било причина и за студени зими до момента.
Ние без вас не можем да бъдем част от "Южен поток". Затова въпросът трябва да се реши на високо политическо равнище в диалог между руската страна и ЕС.
Автомагистралата, която свързва двете страни, по думите на Тадчич трябва да бъде пусната в средата на 2016. Следващата пролет ще има общо заседание на двете правителства, а след това и тристранна среща с правителството на Румъния, за да се обсъдят и възможни проекти по дунавската стратегия, както и такива, за които ще се търсят външни донори. Ще трябва да се електрифицира и жп. линията, която свързва страните.
Нашите народи си комюникират и с лоши пътища, но ако искаме нашите страни да бъдат значими за международния транзит, тогава те трябва да направят пътищата, коментира сръбският премиер.
Премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че добрият диалог е в основата на решаването на открити въпроси между двете страни. 
Не е чак толкова е важно дали имаме решени въпроси, а начинът, по който се решават и мисля, че България и Сърбия демонстрират подобен подход в това отношение.
Дачич благодари и за подкрепата, която България оказва за еврочленството на Сърбия.

Перспективата на Сърбия за членство в ЕС е тема, която ще бъде обсъдена и в рамките на срещите на сръбския премиер с председателя на Народното събрание Михаил Миков и с президента Росен Плевнелиев.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени