Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Станимир Хасърджиев: Никой няма интерес за поредна година да няма подписан НРД

Никой няма интерес за поредна година да няма подписан Национален рамков договор (НРД). За днес е насрочено заседанието за подписване на НРД. Надявам се да се стигне до консенсус. Това каза председателят на УС на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев в интервю за предаването "Преди всички".

Доколкото ми е известно, ябълката на раздора е за какво точно да се използва резервът на Касата. Сами разбирате, че един резерв трябва да покрива някакви неотложни разходи в хода на годината, а не предварително да се разпределя и да се знае за какво отива, макар че невинаги това е било така. Така че настояването на БЛС е половината от този резерв да бъде гарантирано, че ще отиде за болниците. Станало е спор в Надзорния съвет, като аргументите на част от хората, които в крайна сметка трябва да бранят парите на всички здравноосигурени граждани, са били, че този резерв трябва да се изразходва в хода на годината според нуждите. Възможно е във всеки един момент да се случи епидемия. Какво правим тогава и откъде покриваме разходите за нея, ако резервът бъде изразходен предварително, така че има много - и от двете страни има много сериозни аргументи. Надявам се днес да се намери някакъв компромисен вариант, но трябва да е ясно къде се корени проблемът, а той е в това, че за поредна година парите за здравеопазване са крайно недостатъчни. Оттам е този недостиг, обясни още той.

Д-р Хасърджиев беше категоричен, че пациентските организации винаги са подкрепяли лекарите в твърдението им, че в България цените на клиничните пътеки трябва да се преразгледат изцяло, да се коригират спрямо реалните разходи, които правят лечебните заведения: Занижените цени на клиничните пътеки изкривяват системата. Те са основната причина, поради която много лечебни заведения търсят някакви варианти в хода на годината, които в последствие се твърди, че са злоупотреби, или източване на Касата. /…/ Не че с промяната на цените на три-четири или десет клинични пътеки всичко ще тръгне по мед и масло. Никой не си прави такива илюзии, но е необходима цялостна преоценка на цените на клиничните пътеки и тогава ще стане ясно, че тези пари, които се заделят за здравеопазване, са крайно недостатъчни.

По отношение на новия модел за управление на НЗОК, който вчера приеха депутатите на извънредно заседание на НС, д-р Хасърджиев каза: Ние категорично се противопоставихме на този модел, който се предлага. На първо място, се усложнява моделът на управление на НЗОК. В момента девет души, които са членове на НЗОК, трудно успяват да се съберат в една стая и да проведат преговори, а представете си какво ще се случи, когато това трябва да се направи с 25 души. В новите текстове, които се предлагат, държавата ще има пълно мнозинство. Това означава, че от тук нататък държавата ще може да си прави каквото си пожелае, защото ще има мнозинство във всички органи на управление на НЗОК и това означава пълно одържавяване на НЗОК. Така че силно обезпокоителни са тези текстове. Надявам се тези текстове да не минат на второ четене в пленарна зала. Всички сме притеснени, че тази промяна се прави с цел след това хората, които се назначат в управителните органи на Касата, да се справят с дефицита в здравеопазването, без да има много мрънкане.

Цялото интервю с д-р Станимир Хасърджиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени