Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Пасивното пушене е много по-опасно

Вторичният цигарен дим съдържа много повече вредни вещества, отколкото в основния дим, вдишван от пушача. Това показват данните на Световната здравна организация (СЗО). Пасивен пушач е всеки, който не пуши, но работи или живее с пушачи и принудително инхалира вторичен дим.

Отмяната за забраната ще наруши и Законът за условия на безопасен труд. 90% от замърсеният въздух в баровете се дължи на вторичния дим – димът, който издишва пушачът и димът от горящия край на цигарата, който се нарича страничен дим. За съжаление и данните на СЗО показват, че вентилационните системи не са в състояние да решат проблема с чистия въздух в баровете, коментира д-р София Ангелова, председател на Асоциацията по профилактика на белодробните болести.

Доц. Димитър Клайков, секретар на Българската педиатрична асоциация: Децата до една година, които живеят при родители, дори когато само единият от родителите е пушач, в сравнение с деца, които живеят в семейства, където родители не пушат, обикновено два пъти по-често боледуват от пневмония през първата година, което е доста сериозно заболяване. Смятам, че държавата доста лицемерно стимулира хората, които произвеждат тази отрова.

По данни на Световната здравна организация, 25 на сто от всички карциноми на белия дроб са на пасивни пушачи, предимно жени. Пасивното пушене увеличава риска от рак на гърдата, на маточната шийка и на пикочния мехур.

Децата са най-застрашените пасивни пушачи, особено в първите години на живота им, поради все още недоразвити дихателна и имунна системи.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна