Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Македония е на работно посещение у нас

Външният министър на Македония Никола Попоски е на работно посещение у нас. Тази сутрин той ще се срещне с българския си колега Кристиан Вигенин. Предварително нито една от страните не е съобщила какви ще са темите на разговора. Не са предвидени и изявления за медиите.

Вече повече от година български и македонски дипломати преговарят по текста на договор за добросъседство, който София поставя като условие, преди да позволи на Скопие формално да започне преговори за присъединяване към ЕС. Последният кръг преговори се проведе вчера в македонската столица, но до момента няма напредък.

Гърция също налага вето върху преговорите за членство, преди да се реши спорът с конституционното име на Македония, което не се признава от Атина.

В програмата на министъра на външните работи на Македония е предвидена лекция пред Дипломатическия институт на външното министерство, както и среща с депутатите от Групата за приятелство "България – Македония" в НС.

Македонското външно министерство съобщава, че Попоски е на посещение в България още от четвъртък, 12-и декември. Не е ясно дали снощи той е имал неофициални срещи с българските управляващи.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени