Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Кредитна агенция подхожда политически към България

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев смята, че за първи път кредитна агенция си позволява чисто политически да коментира ситуацията в България. Той изрази това свое становище по повод ревизираната от "Стандард енд Пуърс" перспектива по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна":

Ако има критика към икономическата политика на правителството, ако има критики към социалната политика на правителството, това, разбира се, е съвсем нормално. Но чисто политически аз лично не мога да го приема. За първи път кредитна агенция си позволява такъв коментар. Разбира се, това е съвсем нормално. Нашият политически елит, всеки път когато има възможност за международна изява, прави всичко възможно, за да се оплюва страната, за да се оплюват институциите, само и само да спечели от дребното политическо боричкане. Но, така или иначе, перспективите се подобряват. Така или иначе - България тръгна по пътя на икономическия растеж.

Драгомир Стойнев се срещна с членове на Американската търговска камара в България. Пред тях министърът изтъкна, че се очаква догодина българският бизнес да тръгне по пътя на икономическия растеж. Той напомни, че предстои облекчаване на редица режими, като 84 трябва да бъдат изцяло "изчистени". Стойнев отбеляза, че тези режими се дължат главно на европейско законодателство и съобщи, че е поискал да има по-голям синхрон между Еврокомисията и Европарламента.

Въвеждането на ВИ-такса няма да доведе до фалити, изтъкна още Стойнев. Той отбеляза пред бизнеса, че енергийната система е дебалансирана:

2012-а година приблизиталено един ядрен реактор да е вкаран в българската енергетика от възобновяеми енергийни източници. Ние имаме цел до 2020-а година. Почти сме я изпълнили. Предложението беше за 30 процента. Да си кажем истината. Казваме, това е нормативно признат разход, това намалява и корпоративния данък.

Има възможност консеционните възнаграждения да бъдат актуализирани и да се предоговорят някои от концесионните споразумения, добави министърът.

За тази година ние ще съберем приблизително 20 милиона лева повече приходи от концесии, защото засилихме контрола. За първи път вече започваме политика за спиране на концесии. Този, който не е коректен, съжалявам, първо писмо, второ писмо, издърпваме банковата гаранция, виждаме, че нищо не прави, тогава договорът се прекратява. Има поле за действие заедно на един диалог можем да актуализираме именно тези концесионни възнаграждения.

Стойнев упрекна българския политически елит, с който, за разлика от бизнеса, няма диалог и това вреди на икономиката.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна