Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Украйна през погледа на анализаторите

Нещата в Украйна се преобръщат при сблъсъците на площад „Независимост“ на 30 ноември, каза в предаването „Събота 150“ кореспондентът на БНР в Москва Васко Михайлов, който следи събитията в Киев:

Тогава се стига до голямо противопоставяне между милиция и протестиращи и протестът бива смачкан с груба сила. В редиците на протестиращите със сигурност е имало провокатори, чиято цел е била да провокират полицията към подобни действия.

Протестът, колкото и да е голям, той не може да свали властта, защото зад нея стои по-голямата част от страната, коментира Васко Михайлов и обясни, че днес управляващите свикват огромен митинг:

Няколкостотин хиляди души ще докарат в центъра на Киев, на метри от "Евромайдан" и притесненията да не се стигне до сблъсъци са големи, както и да не се стигне до проливането на кръв и въвеждане на извънредно положение в Украйна.
Според кореспондента разпръскването на протестиращите и разчистване на площада може да стане само с грубо използване на сила и кръвопролитие, което управляващите не искат:

Опитът за разгонване отпреди няколко дни според мен беше или репетиция, или неуспешен опит за разгонване, предупреждение, а може би в крайна сметка беше глупост, което засили антиправителствените настроения.

Васко Михайлов смята, че се върви към предсрочни парламентарни избори, защото целта на президента Виктор Янукович е да оцелее.

САЩ се опитват да притиснат Виктор Янукович към някаква сделка с политическите му опоненти за подялба на властта, преди да е станало твърде късно и анархията да залее улиците. Коментарът направи анализаторът Илан Бърман – вицепрезидент на американския Съвет за външна политика във Вашингтон. Според него външната намеса в Украйна е от страна на Русия, която е хвърлила много усилия, притискайки Янукович да не се съюзява с Европа:

Вместо това Москва настоява за обединяване чрез Евразийския икономически съюз. Отказът на Украйна от споразумение с ЕС и предложението за тристранни преговори с Русия беше доказателство за икономическия и политическия натиск от Москва. Ето защо ставащото по улиците на Киев е много знаменателно и важно събитие за геополитическата посока, в която ще тръгне Украйна.

Американската страна може да покаже неприятната си страна в тази ситуация чрез санкции или чрез дипломатически мерки, заяви Бърман:

Независимо дали управляват демократи или републиканци, САЩ винаги са подкрепяли демократизирането на постсъветското пространство. Украйна е класически пример за страна от това пространство, която клони на Запад, но е твърде слаба и нереформирана. Докато все по-имперски настроената Русия се опитва да я привлече обратно в своята орбита.

Германският анализатор доктор Щефан Майстер – старши сътрудник в германския клон на Европейския съвет за външна политика и специалист по Русия и постсъветското пространство, каза в коментар за „Събота 150“, че Янукович няма контрол над ситуацията в Украйна и не знае как да постъпи. Според него Германия е играла ключова роля при преговорите за споразумението на Украйна с ЕС, но е поставила акцент върху случая Тимошенко, създавайки прецедент. Щефан Майстер определя това като не особено успешна политика. Той е на мнение, че германската страна демонстрира силна подкрепа за опозиционния лидер Виталий Кличко и ще направи опит неговата партия да бъде приета в семейството на европейските консерватори в Европарламента.

Моето впечатление от дискусиите в Берлин, е че Германия иска да обедини украинската опозиция и да намери алтернативен кандидат за президентските избори, който да се изправи срещу Янукович./…./ Дали предсрочни или през 2015-та, опозицията в Украйна трябва да е единна, за да ги спечели. Точно затова германските политици мислят, кого да подкрепят - някой, който ще е добър партньор на ЕС в бъдеще, каза Майстер.

Според него нито ЕС, нито Германия е подготвена за членство на Украйна в ЕС:

За немското правителство източното партньорство винаги е било инструмент, с който да се държат съседните държави извън Европейския съюз, а не да ги интегрира в него. От друга страна, германската подкрепа за източното партньорство беше доста слаба. Берлин винаги се е съобразявал с това какво би казала Русия по въпроса. Сега тази позиция може да се промени заради развитието на събитията в Киев. Но ние винаги сме подценявали динамиката и логиката на украинския политически елит и на президента Янукович.

Повече от коментарите на тримата анализатори можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна