Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Тозо: Близкият изток ще остане духовно по-беден с изчезването на местните християни

Думите на папа Франциск за реформа в Католическата църква не трябва да се приемат като радикално послание. Това каза в специално интервю за БНР секретарят на Папския съвет за справедливост и мир Марио Тозо:

Неговата визия съдържа нови аспекти, но се корени в традицията и във визията на Втория ватикански събор. А новите аспекти са в континуитет с предишните понтификати, където става дума за една Църква, съставена не само от отделни хора, но насочена повече към евангелската общност. Съвременният контекст се състои от една консуматорска култура, безразлична към най-слабите, които даже ги смята за остатък, както е писал социологът Бауман, т.е. хора, които не само че трябва да се използват, но да се изхвърлят от обществото, тъй като се смятат за излишни.

Децентрализацията на Католическата църква означава да се даде, доколкото е възможно, една по-голяма автономия на епископските конференции, например на италианската епископска конференция, казва Марио Тозо и допълва:

По-голяма децентрализация означава, че в дълбочина всяка една църковна общност би трябвало да бъде на територията в държавата, където живее, субект, който проповядва Евангелието - ефикасен и активен да организира новата Евангелизация - Евангелизацията на човека, на културата, на институциите, на перифериите, както той ги нарича, т.е. на онези места, където човешката личност не е призната за такава, а е притисната в нейното достойнство. 
 
Според Тозо диалогът на високо равнище между Светия престол и Московската патриаршия е добър знак:

Когато не се разговаря и когато не се води диалог, това показва безразличие на едните към другите. Следователно началото на диалог е много позитивно нещо. Оттук ще се родят и други неща, които ще доведат до съпричастността и любовта към Иисус Христос в служба на Евангелието, което да се оповести на целия свят.

На въпрос не се ли притеснява, че Близкият изток става духовно по-беден с изчезването на местните християни от този регион и засилването на крайния екстремизъм, секретарят на Папския съвет за справедливост и мир отговори:

Разбира се, има такава опасност. Защото радикалният ислям е интегралистки и изключва всички други религии; казва, че има само една религия. На такава база трудно може да се води диалог. Трудно може да има съпоставяне с другите религии, когато се смята, че те не са истински. Тогава няма как да има взаимно уважение и диалог за справедливостта и мира по света.

Цялото интервю с Марио Тозо можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна