Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Понижаването на перспективата на България не е добър сигнал

Намаляване на перспективата не е сваляне на рейтинга. Обикновено около една година след обявяването на увеличението или намалението на перспективата следва ревизия на рейтинга, т.е. няма драма, но сигналът не е добър. Това каза Георги Кадиев от БСП в интервю за предаването "Неделя 150" по повод понижаването на перспективата на България от "Стандард енд Пуърс".

В последните 10 години не е имало падане на рейтинг или намаляване на перспективата, каза Кадиев и добави: Това е оценка на икономическата перспектива, а не на начина на живот.

Георги Кадиев отбеляза и че промяната на перспективата не е задължително повод за промяната на политиката на държавата. Според него финансовата политика е добра, но рискът е свързан с неизпълнение на приходите:

Проблемът, който виждам в приходната част, е, че ако не се изпълнят приходите, а за 2013-а е вече ясно, че няма да се изпълнят, рискът за 2014-а е голям и тогава ще се наложи и намаляване на разходите, т.е. промяна на цялостната фискална политика. Тоест, можем да стигнем до парадокса, до който да се харесаме на рейтинговите агенции, защото сме намалили разходи, но да не се харесваме на обществото, защото намаляване на разходи означава спиране на много политики.

Понижаването на перспективата на България от агенция "Стандард енд Пуърс" не е нещо, което е толкова неочаквано, каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Агенцията ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна":

Вече става традиция в един момент да използваме едни данни за едни обяснения, друго данни за други обяснения. Преди три месеца обясняваха, че е спешно България да си осъвремени бюджета, да се взема 1 млрд. допълнително кредит. Всички се питахме, и български, и международни анализатори, защо е толкова наложително, като данните не показваха такава спешност и наложителност. Тогава всички стигнахме до извода, че може би българското правителство знае нещо за икономиката, което ние не знаем, т.е., че ще се случи нещо много по-лошо от това, което очакваме. Виждате, че само три-четири месеца по-късно се опитваме със същите данни да кажем, че нашата икономика е доста по-добре. Не мисля, че беше очаквано да се случи нещо такова, имайки предвид цялостната политика. Вижда се, че българското правителство не успява да отговори убедително на експертно ниво, а се опитват на политическо ниво да се възпротиви.

За обстановката в Народното събрание и пътуването на "Атака" Кадиев каза: Това, което се забелязва, е едно постоянство в това да се рушат институциите на парламентарната демокрация и това става по този начин. От една страна, когато се формират управленски коалиции, зад които не стои ясно програмно разделение. /…/ Това е липсата на ясни институции, на договаряне на политиката между тези, които ще управляват.

Разговорът чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна