Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Василева: Вместо да се търси вина, да се влезе в тесен диалог с ЕК за евросредствата

Има липса на комуникация с основните бенефициенти и общините и има поредица от отворени въпроси. Бих казала, че същият проблем може би в още по-голям мащаб стои във взаимоотношенията между правителството и Европейската комисия (ЕК). Най-лесното е да се оправдаваш с предходните. Но продължавам да смятам, че и неадекватните действия на правителството, особено на ресорния вицепремиер, доведоха до реакцията на ЕК. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на околната среда и водите Ивелина Василева в интервю за предаването "Преди всички".

В продължение на около месец доста коментари и критики бяха чути по повод един чисто технически въпрос, който касае проверка на Сметна палата на ЕС, и то проверка, която приключва с положително становище на Европейската сметна палата. След като ни занимаваха с тази тема, се оказа, че временното спиране на плащанията се дължи на одит, който е проведен през септември и октомври тази година. Оказа се, че дори вицепремиерът не знае защо са спрени евросредствата. След като това вече е факт, е необходимо да се предприемат мерки и то в тясна комуникация и взаимодействие с ЕК, защото друго внушение, което непрекъснато се налага, е, че санкциите ще бъдат налагани за грешки, допускани в периода 2010-2013-а година, а в писмото на ЕК пише, че ще бъдат налагани санкции върху плащания, извършвани през този период. Плащания са извършвани върху проекти от старта на програмата. С други думи - мерките, които би трябвало да бъдат предприети, и действията по налагане на финансови корекции трябва да обхванат целия финансов ресурс и всички проекти от началото на 2008-а година до края на 2013-а година. Затова смятам, че вместо да се търсят вини, е необходимо да се влезе в тесен диалог с ЕК, за да се уточни точно каква ще бъде санкцията, добави тя.

Другото нещо, което се чува, е, че ако правителството избере т.нар. "плоска" финансова корекция, което би трябвало да е за сметка на бюджета и да не се засягат общините, в последствие ще поиска от общините да възстановяват тези средства, което е алогично и което означава липса на партньорско взаимодействие на държавата и общините, каза още депутатът от ГЕРБ.

По отношение на проектите над 10 млн. евро, които минаха към Министерството на инвестиционното проектиране, Василева каза:

Оказа се, че конкретно във водните проекти няма проект, който да не е засегнат от тази промяна. Още повече притеснително е и това, че беше упоменато, че вече има забавяния в процедурите поради факта, че е необходимо проектите да минават за съгласуване и одобрение през Министерството на инвестиционното проектиране. Същото касае и проекти по регионалното развитие.

Цялото интервю с Ивелина Василева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна