Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия намали цената на природния газ за Украйна с 34%

Русия предостави на Украйна финансова помощ в размерна 15 милиарда долара и намали цената на природния газ с 34%. Това са основните резултати от срещата в Москва на президентите Владимир Путин и Виктор Янукович по време на междудържавната комисия за сътрудничество.

В края на преговорите, които Владимир Путин определи като "делови и конструктивни", той направи и оценка на отношенията с Украйна:

Русия и Украйна са стратегически партньори, свързани с традициите на дружбата и тясното взаимноизгодно сътрудничество в най-различни области. Важното е, че и двете страни изразиха готовност за по-нататъшно разширяване на многостранните контакти, преди всичко в икономиката.

Той обяви, че с промяна в газовия договор от 2000-ата година година цената за Украйна се намалява от сегашните 400 долара на 268 долара да хиляда куб. метра. Освен това руското правителство е решило в подкрепа на украинския бюджет да инвестира в украински ценни книжа част от своя резерв от Фонда за национално благосъстояние в размер на 15 милиарда долара. Владимир Путин изрично подчерта, че днес не са водени разговори за присъединяването на Украйна към Митническия съюз. Своята оценка за водени преговори даде и Виктор Янукович:

Днешната среща потвърди, че взаимодействието между Украйна и Русия има мощна база и добри перспективи за развитие.

Подписаните днес споразумения са насочени към възстановяване на стокообмена между двете страни и коопериране в областта на корабостроенето, авиационната и космическата индустрия, машиностроенето, енергетиката и транспорта.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. БНР в Украйна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна