Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калпакчиев: По глобалните въпроси на съдебната реформа напредъкът не е съществен

По въпросите, свързани с Висшия съдебен съвет, може да бъде отчетен известен напредък. По глобалните въпроси на съдебната реформа обаче напредъкът не е съществен. Ако бъдат решени на законодателно равнище няколко основни проблема с разделението на Съвета, с начина на конституиране на Съвета, с неговата структура така, че да бъде по-работещ орган. Що се отнася до натовареност, случайно разпределение на делата, атестиране - сякаш няма качествен напредък, склонен съм да се съглася за това. По всички въпроси се полагат усилия, друг е въпросът дали тези усилия са в правилна посока. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" членът на ВСС Калин Калпакчиев по повод предстоящия Доклад на Европейската комисия за състоянието на съдебната система у нас.

Работата щеше да бъде значително в по-напреднал етап, ако самият Съвет по-активно се включваше. ВСС е колективен орган, всеки член е самостоятелна единица, той сам решава кое е приоритет и къде да вложи усилията си.

Този път е по-дълъг периодът, който ще бъде оценяван. Въпросите могат да бъдат отчетени в развитие

По случая с Камен Ситнилски, който като член на ВСС беше отстрани от длъжност за срок от шест месеца заради воденото срещу него дисциплинарно производство (в края на юли кадровиците на съдебната власт образуваха дисциплинарно производство срещу Ситнилски и още двама прокурори заради изтеклите месец по-рано стенограми от техни разговори, свързани с изборите за ВСС – бел. ред.) Калин Калпакчиев каза:

Фактите трябва да бъдат установени по несъмнен начин по отношение на г-н Ситнилски. Фактите трябва да бъдат установени спрямо него, той да бъде наказан, ако има защо. И стигаме до това как нерешаването на структурните и глобалните въпроси влияе във всеки един проблем. Важно е как се номинират и избират квотите във ВСС. Ако има пряк избор за професионалните квоти – прокурорска и съдийска, вероятността за манипулации, изкривяване, въздействия, административен натиск върху дипломатите ще бъде минимализирана. От друга страна - как се номинират и избират членовете на Съвета от парламента – независимо от публичната процедура, тя не беше прозрачна в най-важната си част – като как определените депутати достигат до предложените от тях кандидати. Този процес на номиниране е важният, за да е ясно след това, че след това тези колеги са независими и над тях не тегне съмнение, че са зависими.

Цялото интервю на Силвия Великова с Калин Калпакчиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени