Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписаха Националния рамков договор за 2014-а

Националният рамков договор беше официално подписан от представители на Лекарския и Зъболекарския съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването. 

Здравният министър д-р Таня Андреева каза, че е изключително щастлива, че след две години в условия на безпрецедентна финансова криза подписва Договор 2014. Тя припомни, че не е имало момент досега в историята на Здравната каса да няма никакви пари в резерва й.

Новостите са, че ще се заплаща повече за близо 30 клинични пътеки, между тях педиатрични и пътеки за раждане. В рамките на 30 дни след изписването от болница пациентите ще имат право на два безплатни задължителни прегледа, но и на изследвания. Облекчена е процедурата при лечение на остри състояния, при които е необходима физиотерапия. При подготовка за ТЕЛК лекарите ще могат да прилагат медицински консултации и изследвания, направени по друг повод.

Освен прегледите, които им се полагат, ще могат да бъдат правени и всички необходими изследвания безплатно за пациента. Изследвания, правени през годината могат да се ползват за нуждите на ТЕЛК, няма да бъдат разкарвани хората за повторни изследвания. Болни, лекувани в една болница могат да бъдат насочвани от същата болница директно за физиотерапия, без да бъдат изписвани да ходят да получават талони и така нататък. Всички обеми, посочени в рамковия договор са прогнозни. Те не са заковани в цифри, подлежат на промяна, съобразно медицинската целесъобразност, така че не могат да бъдат причина за неприемане на болен, ако той има медицински показания да бъде лекуван в болница.
Този договор е възможният договор при това състояние на бюджета и ресурса, с който разполага здравеопазването
, смята д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.

Потребителската такса за пенсионерите се намалява на 1 лев, като разликата до  2,90 лева ще се доплаща от държавата. Финансирането на ин витро процедурите и ваксинациите се поема от Министерство на здравеопазването.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна