Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карловци протестираха срещу имотни претенции на Главното мюфтийство

До 1 месец Районният съд в Карлово ще се произнесе по втория иск на мюсюлманското вероизповедание - за предоставяне на терен в центъра на града. Припомняме, че Пловдивският окръжен съд вече се произнесе в полза на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и върна Куршун джамия, но общинската администрация обжалва решението пред по-висока инстанция. И днес пред Карловския районен съд се събраха десетки граждани, които определиха като недопустими исковете на мюсюлманското вероизповедание.

Карловци, сред които имаше и група националисти, дошла от София, заявиха, че няма да допуснат имотите да бъдат върнати на мюсюлманското вероизповедание.

На всички е ясно, че това е поредното посегателство, това е един документ, в който са включени 25 имота от Карлово, и то все значими имоти. Това е поредният имот след джамията, който иска да заграби Мюфтийството и ние за жалост трябва да се превръщаме в пъдари да пазим нашенското си, защото те не си вършат работата, както трябва. Няма как да бъде заграбена една земя, после този грабител да има претенции, че това е негова собственост по презумпция. Това е безумно, каза един от протестиращите.

Спорният имот, предмет на днешното дело, е незастроен терен зад читалище "Васил Левски". Върху парцела е била разположена Кармазъ джамия. Тя обаче е била съборена през 1970-а година заради новия градоустройствен план на града, а земята е записана като публична общинска собственост.

Адвокатът на Община Карлово Тодор Димитров изтъкна като основен именно този аргумент пред съда. Той уточни, че актът за публична общинска собственост за терена е от 2001-ва година, а Законът за вероизповеданията влиза в сила 2003-та година и според него това е безспорно доказателство за недопустимостта на иска на главния мюфтия за реституция. Заради друг ангажимент в Кърджали адвокатите на ищците не се явиха в залата.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Кремена Данева – кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна