Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно промените в Закона за хазарта

И догодина остава 15 процента данък хазарт за тото, лото и бинго с окончателно приетите промени в Закона за хазарта. Изнендващо парламентът прие предложението на Георги Кадиев от БСП, което предвижда различен режим на онлайн и офлайн залаганията.

Пълен обрат претърпяха първоначалните намерения за промените в облагането на хазарта. С приемането на предложението на Георги Кадиев отпадна данъкът за онлайн хазарта. С гласовете на ГЕРБ, БСП и "Атака" вместо него беше въведена двукомпонетната такса. Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев обобщи приетите решения:

За поддържане на лиценза за организиране на хазартни игри тото, лото и игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягване с коне и кучета се събира държавна такса в размер на на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисионни за участие в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни. За издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания се събира двукомпонетна държавна такса, състояща се от еднократна такса в размер на сто хиляди лева и променлива част в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.

Депутатите приеха и предложението на ГЕРБ да се отделят десет процента от внесената през предходната година променлива част от двукомпонетната такса за култура.

За какво ще се използват, обясни Вежди Рашидов:

Ако наистина помогнете, наистина два милиона за млади хора за първи стъпки, са достатъчно пари, за да им дадем шанса да бъдат забелязани да тръгнат. Моля ви, наистина проявете съвест.

За организирането на хазартни игри без лиценз имуществената санкия ще бъде от един до два милиона лева.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна