Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Управляващите финансират "Южен поток" с пари за задълженията в енергетиката

Управляващите ще финансират проекта "Южен поток" с пари, предвидени за погасяване на задълженията в енергетиката. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Той коментира информацията за увеличаване на капитала на "Южен поток - България" със 191 милиона лева от българска страна и с реципрочно увеличение от страна на "Газпром".

Добрев припомни, че през август 2012-а г. правителството на Борисов е подписало споразумение, според което проектът трябваше да бъде финансиран със заем и България да не участва във финансирането му:

Новите управляващи се хвалеха само преди няколко месеца затова как България няма да даде нито една стотинка в изграждането на тръбата. Днес сме свидетели на точно обратното. България дава парите, близо 200 милиона лева за проекта "Южен поток", и то има огромна правна несигурност по отношение на реализацията на проекта. Тези средства най-вероятно са от облигационния заем от 500 милиона евро, които БЕХ изтегли. С част от тези средства - 195 милиона евро, се рефинансира заемът от "Париба". Останалите средства, според правилата на Комисията, трябваше да бъдат изразходвани за покриване на текущи нужди и задължения в енергетиката.

Според депутата Владислав Горанов с каритализацията на "Южен поток - България" се притискат мините и АЕЦ "Козлодуй":

Не е за пренебрегване обстоятелството, че натрупването на много просрочени задължения в системата, които не се разплащат, а този ресурс се използва за  капитализация на "Южен поток-България", притиска, на практика, както мините, както АЕЦ, така и много производители на възобновяеми енергийни източници. Това като цяло контрастира със заявената позиция на правителството за намаляване на просрочените задължения на държавата към бизнеса и коректното поведение.

Горанов обяви, че от средата на декември са спрени всички плащания по еврофондовете:

От средата на месец декември, плащанията по всички еврофондове са спрени. Българското министерство на финансите не одобрява лимити за плащания и не плаща по нито една оперативна програма.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не потвърди, но и не отрече, това увеличение да е факт. По думите му, в продължение на три години само се е говорило как нещо се прави по проекта, а от 6 месеца това вече е факт.

По публикацията работи: Лили Царева и Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна