Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Бившият руски милиардер Михаил Ходорковски ще бъде помилван

Бившият руски милиардер Михаил Ходорковски ще бъде помилван. Това съобщи руският президент Владимир Путин по време на четиричасова пресконференция, на която той отговори на десетки въпроси.

Темата Украйна очаквано беше сред най-коментираните. Путин обясни руската помощ за Украйна с братските чувства към тази страна, изпаднала в трудно икономическо положение.

Помагайки на нашите съседи, ние не действахме в интерес на управляващите, а в интерес на украинския народ. Ако някой говори, че на украинския народ му беше открадната европейската мечта, то нека знае, че изборът е на самия украински народ и ние нямаме никакво отношение към това.

Путин добави, че Русия не е против асоциирането на Украйна с Европейския съюз. Той обясни антируските настроения в Украйна с липсата на достатъчно информация относно договора за асоцииране, който превръщал според него страната, в най-добрия случай, в селскостопански придатък.

Коментирайки разполагането на ракети "Искандер" в Калининградска област, руският президент изтъкна, че решение за това още не е взето и не пропусна за пореден път да изрази своята загриженост за разполагането на противоракетни системи в близост до руските граници.

Запитан за неговото политическо бъдеще, Владимир Путин заяви, че не смята да бъде пожизнен президент и че все още не е определил своя приемник.

Сензационната новина дойде минути след края на пресконференцията. Напускайки залата, Владимир Путин съобщи, че в най-скоро време ще помилва Михаил Ходорковски, който от 10 години е в затвора. Бившият милиардер и собственик на петролната компания "Юкос" вече е изпратил съответната молба до държавния глава.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени