Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Британските вестници коментират обещанието на премиера Дейвид Камерън, че ще ореже незабавния достъп до социални помощи на българите и румънците, които ще пристигнат във Великобритания след падането на пречките за заетостта им на 1-ви януари.

Новодошлите ще трябва да чакат три месеца, а не както досега - един, и да доказват познанията си по английски език, за да получават право на помощ, пояснява Телеграф. Според изданието новите имиграционни правила са недостатъчни и закъснели и очевидно целят да намалят подкрепата за Партията на независимостта. Премиерът Дейвид Камерън е прав да намали помощите за имигрантите. Други държави имат далеч по-строги правила от Великобритания. Няма причина правото на свободно придвижване да гарантира правото на социални облаги за сметка на британския данъкоплатец. Много обаче ще се усъмнят във възможността на правителството да овладее ситуацията с имигрантите, коментира Телеграф.

Публичните дебати за имиграцията във Великобритания става все по-ксенофобски, но действителността е, че чуждестранните работници са добро за страната. Огромното мнозинство от имигрантите идват тук само за да работят, пише Индипендънт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна