Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асенова: Споразумението на Сърбия и Косово намери модел на мирно съвместно съществуване

Споразумението на Сърбия и Косово беше най-удачният начин да се намери модел на мирно съвместно съществуване между сърби и албанци след всичко, което преживяха през последните години. Условията на международната общност бяха императив за двете страни. Не можеше да продължава сегашното статукво.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът Райна Асенова БТА по повод събитията на Балканите през 2013 г. Тя оцени като голям напредък евроинтеграцията на страните в региона и специално отличи Хърватия и решителните ѝ стъпки по пътя към ЕС.

Сърбия също направи крачка напред. Тя предаде близо 100 души, считани за национални герои, на Трибунала в Хага като военопрестъпници. При Македония ситуацията е в застой заради проблемите с България за историята и с Гърция – за името.

Албания остава в чакалнята заради холандското вето заради правосъдната си система.  

Правителството на Ердоган се стреми към постепенна ислямизация, смята Асенова. Помирението с ПКК тя видя в светлината на предстоящите догодина избори там.

Само лидерът на "Златна зора" е изразил задоволство от закриването на обществената медия на Гърция през изминалата година, напомни журналистът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна