Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3 хил. души се включиха в кампанията за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза

Близо 3 хиляди души се включиха в кампанията за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза, като се прегледаха безплатно през декември. При всеки втори прегледан бяха установени различни видове изменения на функцията на жлезата.

Най-често бяха диагностицирани болест на Хашимото, наличие на възли и колоидни кисти. При установяване на отклонение от нормата или при съмнение за рак, хората бяха насочвани за диагностично уточнение и лечение в специализирано лечебно заведение.

Безплатните прегледи бяха извършени от изтъкнати специалисти с модерна ехографска апаратура. Основната цел на кампанията беше да повиши информираността на обществото за рака на щитовидната жлеза.

Карцином на жлезата се среща рядко и представлява 1% от всички злокачествени образования.

Според данните на Националния раков регистър, броят на новооткрити заболели от тиреоиден карцином в България за 2009-а година е 316, а за 2010-а – 299.


Близо половината пациенти са диагностицирани в първи стадии, когато ракът може да бъде излекуван напълно. Заболяването засяга хора от всички възрастови групи, но най-често се проявява между 50 и 60-годишан възраст.

По публикацията работи: Светослава Кузманова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна