Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрегната обстановка и още оставки в корупционния скандал в Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Турция продължава напрегнатата обстановка във връзка с антикорупционните разкрития, в които се оказаха замесени близки до турския премиер Р.Т. Ердоган трима министри, които подадоха оставки.

Европейските социалисти и демократи предупредиха турското правителство да не прикрива корупцията.Това изявление дойде непосредствено след като турски прокурор Муаммер Аккуш бе отстранен от разследването за корупция. Преди това той съобщи, че му е попречено да разшири разследването на корупцията по най-високите етажи на властта. Блокиран е нов етап от разследването за корупция,заяви отстраненият прокурор.

Според информация в турските медии, прокурорът Муаммер Аккуш е призовал сина на турския премиер Билял Ердоган, който е заподозрян в престъпна дейност, но прокурорът е бил отстранен, за да му се попречи да разследва премиерския син.
За да спаси имиджа на правителството, турският премиер Р.Т.Ердоган обнови кабинета, като назначи нови 10 министри и те встъпиха в длъжност.

В същото време, освен подалите оставки министри няколко депутати от управляващата ПСР напуснаха партията в знак на протест срещу корупционния скандал. Първи напусна Идрис Наим Шахин - бивш министър на вътрешните работи. Последваха го Халюк Йоздалга и Ердал Калкан. Очаква се да напусне и бившият министър на културата Ертугрул Гюнай, който преди време бе отстранен от министерския пост.

А в различни провинции на страната, главно в Истанбул, Анкара, Измир, Адана продължават протестите срещу корупцията. Демонстрантите настояват за оставката на премиера Р.Т.Ердоган. Полицията разпръсна със сълзотворен газ и водни струи демонстрантите, има ранени и задържани. 

Очакват се нови антиправителствени демонстрации. А турската лира падна до рекордно ниско ниво спрямо долара - един долар се котира за 2.147 лири.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор.на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна