Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Дометиан събира епархийските избиратели в Разлог

Снимка: БГНЕС

Видинският митрополит Дометиан, който е наместник на починалия Неврокопски владика Натанаил, събира епархийските избиратели в Разлог. Той лично донесе писмото и списъка от Светия синод с кандидатите за нов митрополит на овдовялата епархия.

Девет са епископите, предложени за митрополит. Според професор Иван Желев, трима са фаворитите сред тях - Данаил, който в момента е в Америка, Григорий - игумен на Троянския манастир, и Серафим Мелнишки. И тримата са духовни чада на покойния митрополит Натанаил. Ето какво каза за подготовката на изборите дядо Дометиан:

Днес сме разпоредили да се съберат 30-те избиратели от Неврокопска епархия - от петте духовни околии по шест, трима духовници и трима миряни. В Разлог, духовният център околийски, където ще връчим специално писмо, подплатено с листата на достоизбираемите епископи, които Светият синод определи. Всичко това е премислено и да вярваме на Божията любов, че всичко ще бъде успешно.

Епархийският избор е определен за 12 януари, а на 19-и Светият синод ще избере един от двамата, избрали най-много гласове. Преди деловата църковна работа Негово високопреосвещенство митрополит Дометиан отслужи празнична литургия в прослава на Свети архидякон Стефан в храма "Света Троица" в Банско.

По публикацията работи: Кети Тренчева - кор. на БНР в Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна