Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Истанбул отпразнуваха Стефанов ден

Снимка: Архив

Православните българи в Истанбул отпразнуваха днес големия християнски празник Стефанов ден.Той е един от особено тачените от българската общност дни, защото е патронен празник на българската църква "Свети Стефан". Тази година се навършиха 115 г. от освещаването на храма, който е не само най-значимото историческо културно наследство на България в Турция, но и е обявен за най-красивата църква на Турция.

Църквата Свети Стефан от две години се реставрира, поради това Стефанов ден се отпразнува в българската екзархия в квартала Шишли. Гост на общността на православните българи е митрополит Калиник, който участва в празничната литургия за Стефанов ден в екзархийската църква "Свети Иван Рилски". Службата бе масово посетена, митрополит Калиник благослови присъстващите. След това в салона на екзархията се състоя другарско веселие.

Председателят на църковното настоятелство Васил Лиязе разказа за хода на ремонтните работи на храма Свети Стефан. Завършена е половината част.Преди няколко дни имахме съвещание в истанбулската голяма община, която финансира ремонта в размер на 2 млн. евро. Работата продължава без прекъсване, засега няма проблеми, надяваме се не след дълго нашата църква да стане още по-хубава от преди, каза Васил Лиязе.

Празнуването на Стефанов ден в екзархията продължи с другарска среща, на която бяха поздравени всички именници с песни и танци. Присъстваха и туристи от България и Гърция, които са дошли да прекарат коледните празници в града край Босфора.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор.на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна