Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 250 данъчни декларации вече са подадени в НАП

Снимка: БГНЕС

Повече от 250 данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица бяха подадени в офисите на Националната агенция по приходите в първия работен ден на годината. Още 10 формуляра са постъпили онлайн в системата, като част от тях са подадени още на 1-ви януари. Данъчната кампания продължава до 30-и април.

Първата подадена декларация е постъпила още преди обед в първия ден на новата година от гражданин на Кърджали, на който приходната агенция трябва да възстанови 46 лева данък върху доходите на физическите лица. Пенсионерка счетоводителка е декларирала доходи от наем в Пловдив. Най-много подадени декларации има в София, Пловдив и Варна, съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Това не е особено необичайна ситуация. В първия ден винаги има хора, които са нетърпеливи да подадат декларацията си, важното е, че могат свободно да го направят и че броят на тези, които го правят по интернет, нараства, защото онлайн декларирането пести не само време, но в общи линии е облекчение както за гражданите, така и за администрацията.

По традиция компаниите започват по-късно да декларират своите корпоративни печалби и заради счетоводното приключване на годината. Срокът за тях е краят на март. Срокът за физическите лица изтича до 30 април. Пет процента се ползва отстъпка до 10 февруари или при внасяне на декларацията по електронен път.

В НАП очакват повече от 850 хиляди данъчни декларации за приходи и печалби през 2013 година.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени