Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: Хората, получавали доходи от граждански договори, имат данък за довнасяне

Снимка: Архив

Хората, които са получавали доходи от граждански договори, ще имат данък за довнасяне по тазгодишната си данъчна декларация. Това припомни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите. Според промените в Закона за доходите работодателите не трябва да удържат данък по тези договори за последните три месеца на предходната годината. Бъчваров не смята, че новото правило ще предизвика проблеми:

Определено не очакваме каквито и да било проблеми, защото каквото и да се случва, дори в нарушение на закона да е удържан данък, това не би следвало да засяга по какъвто и да е начин гражданите. Става възможно НАП да предприеме някакви действия спрямо работодател, който е нарушил закона, но физическото лице, което е получило доход, било то освободен от облагане за последно тримесечие или обложен в нарушение на закона, за него няма да настъпи нищо съществено като промяна. Да, ако е спазен Законът, а той е спазен в може би над 98 – 99% от случаите по наши очаквания, това, което ще се получи, е, че в тазгодишната данъчна декларация, подадена по същия начин както миналата година, този път ще има данък за довнасяне, а няма да е, условно казано, нулева.

Бъчваров посочи, че хората могат да търсят информация от НАП на телефон 0700 18 700. Данъчната кампания за физическите лица приключва на 30-и април, а до края на март фирмите трябва да декларират корпоративните си печалби.

5 на сто отстъпка от данъка ще могат да ползват подалите декларация на хартия до 10-и февруари, а за тези, които я пускат онлайн, облекчението важи до края на кампанията. Гражданите на минимална заплата, които ще очакват възстановяване на данъка догодина, трябва да подават декларации чак през 2015-а година.

Цялото интервю на Таня Величкова с Росен Бъчваров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени