Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева: Няма напрежение при записването на първокласници в София

Няма напрежение при подаването на заявления за записване на първокласници в София, заяви в предаването "Преди всички" началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева. В края на миналата година имаше прогнози за опашки от родители пред някои елитни столични училища, които обявиха, че днес започват приема на първокласници.

Кастрева увери, че по-ранното подаване на документи не гарантира по-голям брой точки при класирането:

По-скоро е изключение приемането на заявление за записване в първи клас, отколкото да е правило в толкова ранно време. Общо взето, две са училищата, които са обявили ранно приемане на заявленията - 119-о и 51-во училище. За тях вече от дълго време е този график, а тъй като няма регламентиран график от Министерство на образованието за стартиране на кампанията за прием в първи клас, тя изцяло е децентрализирана в правомощията на Педагогическия съвет и всяко училище приема своите критерии.

Ваня Кастрева обясни, че по време на априлската ваканция започва най-масовото записване за първи клас:

Проблемът е в това, че имаме не повече от 15-ина столични училища, в които интересът е по-голям, отколкото възможностите за прием в самото училище. Тогава в същото се налага приемането от Педагогическия съвет на регламент, изразяващ  се в критерии за подбор.

Цялото интервю с Ваня Кастрева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна