Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски психолог: Детето трябва да порасне с идеята, че парите не носят лош късмет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Трябва да обичаме парите. На подсъзнателно ниво ние не ги обичаме, а реално ги искаме. Нашият подсъзнателен запис казва, че те са мръсни. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" детският психолог Елизабета Шуманова, която помага на родителите да променят представата си за парите:

Моята цел е да помогна на родителите около мен и на моето собствено дете да обича парите, да ги уважава, да се грижи за тях така, както се грижим за други неща от живота. Аз позволявам на моята дъщеря и уча родителите да позволяват на децата си да пипат парите, да ги докосват, да им се радват и да разбират, че те не са нещо лошо. Детето трябва да порасне с идеята, че парите не носят лош късмет, че не са само за богатите.

Елизабета Шуманова обясни, че със свой колега са предприели социологическо проучване, за да разберат колко отворени са днешните родители към това да възпитат децата си по отношение на парите, спестовността, харченето:

Най-вече питаме родителите дали имат интерес от това децата им да получат някакъв тип образование, свързано с парите, посредством игри у дома и в училище какво да правят с парите, как да си изграждат финансов план.

Според психолога е добре да се обръща внимание на децата кое, къде, колко струва, защото на 7-годишна възраст те разбират това, благодарение на училищната лавка и магазинчетата наоколо. Тя сподели, че тревога на родителите са неравните възможности сред децата:

Децата страдат в училище, че нямат едни или други възможности. Това е тревожността в родителите, от това искат да предпазят децата си. Пътят към това е вътрешната промяна и на родителя, и на детето, затова работим в симбиоза и с двете страни.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени