Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литов: С увеличението на мощността на адронния колайдера целим да разберем състава на тъмната материя

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Увеличението на мощността на адронния колайдер означава много работа за нас преди всичко. Работи се в две направления. Едното е подмяна на някои елементи на ускорителя и замяна на други негови елементи, така че да се увеличи тяхната сигурност и надеждност. В резултат на тази работа се надяваме, че в края на тази година да можем да имаме значително по-висока енергия и едновременно с това – значително по-висока интензивност. Това ще ни даде възможност да се опитаме да наблюдаваме нови частици и нови явления, които до този момент бяха недостъпни. Второто важно направление е доизграждане на детекторите, с които ние регистрираме резултатите на протоните в ускорителя. Това е изключително сериозна работа и се надяваме до края на годината да имаме отново работещи детектори, които ще могат да регистрират частици с по-висока енергия. Това каза ръководителят на българския екип, работещ на адронния колайдер Леандър Литов от ЦЕРН в интервю за предаването "Нещо повече".

Целите, които преследваме с това увеличаване на мощността – преди всичко това е да се опитаме да разберем какво стои зад тъмната материя. Това, което знаем със сигурност е, че има такава тъмна материя, тя ни заобикаля и съществува. Тя не поглъща и не излъчва светлина. Знаем , че не е съставена от познатите ни частици, т.е. тези, които изграждат стандартния модел и се надяваме да успеем да разберем кои са елементите, от които е съставена тъмната материя, обясни Литов.

Според него, ако тайните на тъмната материя бъдат разгадани, ще бъде даден мощен тласък на разбирането за това как е създадена Вселената: Работата е там, че тази тъмна материя е около 5-6 пъти повече отколкото познатата ни материя. Това е една съществена част от Вселената, за която ние не знаем почти нищо. Друго, за което се надяваме да получим информация, е поради какви причини Вселената се разширява, коя е движещата сила, която кара галактиките да се раздалечават. Това е също въпрос, на който нямаме отговор.

Литов обясни, че България има изключително сериозно участие в един от двата големи детектора, които работят на адронния колайдер: Участват две групи – едната от СУ, а другата е от БАН.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна