Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици мъже влязоха в Тунджа за традиционното мъжко хоро

Снимка: БГНЕС

И тази година на Йордановден стотици мъже влязоха в река Тунджа, за да изиграят традиционното за Калофер мъжко хоро. Над 200 мъже и гости на града се хванаха на мъжкото хоро в ледените води на река Тунджа. По традиция мъжът, който извади кръста, го даде на най-малкия участник в хорото - 5-годишния Вальо.

За жалост и тази година мъжкото хоро се разцепи с алтернатива. Недоволни местни жители се хванаха за ритуалния танц по-нагоре по реката. Калоферци изревнуваха своята традиция и заявиха, че тя се преекспонира медийно, затова ще играят хоро нагоре по реката, далече от медиите и политиците.

В действителност мъжкото хоро бе предавано пряко поне по две телевизии, а журналисти имаше от много национални и регионални медии.

С поднасяне на гирлянд на славата бе отбелязана 166-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в родния му град Калофер.

Признателни граждани и гости на Калофер поднесоха венци и цветя пред Къщата-музей на Христо Ботев в града. Военна рота отдаде чест на великия поет и революционер, след което бе поднесен гирлянд на славата пред паметника на героя в града.

Ботев е жив в сърцата ни - доказват го думите на калоферци и гостите на града.

По публикацията работи: Стоян Терзиев - Радио Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна