Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етичната комисия на ВСС: Тенева не е нарушила Кодекса на магистрата

Снимка: БГНЕС

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет не откри данни за нарушения в имотните сделки на кандидата за главен съдебен инспектор - съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Така решението да бъде ли избрана тя на поста или не остава единствено в ръцете на народните представители.

Инициатор на срещата беше номинираната Веселина Тенева, която се свързала с председателя на комисията Ясен Тодоров и заявила готовност лично да отговори на въпросите за имотното си състояние, поставени в публичното пространство. Върховната съдийка влезе във ВСС половин час по-рано от уговорения час и напусна сградата точно в 12 часа и без желание да отговаря на въпроси:

Всичко, което ме попитаха, съм дала изчерпателни отговори. Те ще публикуват решението вероятно.

Документи за движението на четирите имота, за които сайтът "Биволъ" писа, че Тенева е купувала и получавала като дарение от майка си, Етичната комисия е чела, гледала е и имотните декларации на върховната съдийка, подавани пред Сметната палата. Въз основа на тях и на получените отговори, Комисията е констатирала, че няма нарушение на Етичния кодекс и че описаното движение на имоти между майка и дъщеря са "строго лични имуществени отношения".

Малко преди номинираната за главен съдебен инспектор да се срещне със съдебните кадровици, "Биволъ" публикува данни за заменки на имоти, извършени от съпруга на Тенева - Георги Георгиев. Заради липсата на изявление от страна на който и да е от членовете на Етичната комисия, не стана ясно коментирана ли е била новата информация.

Единствената кандидатка да наследи подалата оставка Анна Караиванова отговори с мълчание на многократно зададения й въпрос - кой я е поканил за ключовия съдебен пост.

Кандидатурата на съдия Веселина Тенева за главен съдебен инспектор е безупречна и БСП я подкрепя напълно, заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която е вносител на номинацията:

Това е юрист с безупречна професионална квалификация, безупречно почтен и съм сложила подписа си под тази кандидатура неслучайно, след проучване на работата на съдия Тенева. Няма никакви причини да оттегляме тази кандидатура. Това, на което се надявам, е, че днес тя е дала удовлетворителен отговор по отношение на нейното имотно състояние. Нямах представа за нейното имуществено състояние, но съм убедена, че тя е дала един честен и задоволителен отговор на всички повдигнати въпроси.

Подробности чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени