Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният куклен театър започва новата година с модерен прочит на "Хензел и Гретел"

Снимка: www.sofiapuppet.com

С нов модерен прочит на историята за "Хензел и Гретел" на Братя Грим открива новата година Столичният куклен театър. Сценичната версия, драматургията и постановката са на Съни Сънински. В интервю за предаването "Преди всички" той казва, че винаги го е възмущавало как може едни родители да оставят децата си в гората:

Намерих два отговора. От една страна е социалният момент – семейството е било толкова бедно, че не може да си позволи да изхранва двете деца и ги пуска в гората сами да се оправят. От друга страна, философски погледнато на тази история, която днес звучи също толкова актуално, е, че все по-рано децата ни "тръгват в гората", разбирайте живота. Там попадат на какви ли не приключения и примамки. Дали днес има такива захарни къщички, кой живее в тях? За мен е важно децата да усетят, че невинаги всички сладки захарни неща са такива, каквито изглеждат, т.е. много от примамните сладки работи, които ни заобикалят, всъщност са опасни, и е хубаво да бъдем внимателни и да се вглеждаме в детайлите. Това е цялостното послание и модерното звучене. А за модерното представяне съм се спрял на една доста мащабна анимация, плюс актьорско участие.

Постановката е проект на Кукления театър. Ролите на Хензел и Гретел се изпълняват от Венцислава Спасова и Цветелина Иванова. Ролята на вещицата се играе от Елена Русалиева, а анимацията е дело на Никола Налбантов. Премиерата е в неделя, 12-и януари от 18 часа.

Повече за постановката можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна