Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Слънчева: Липсата на финанси е причината повече недоносени деца да не бъдат имунизирани

Снимка: БГНЕС

Няма отказ държавата да осигури средства за лечение на недоносените бебета, както алармираха от Фондация "Нашите недоносени деца", заяви категорично в предаването "Преди всички" проф. Боряна Слънчева – началник на Клиниката по неонатология в Майчин дом:

Сега завърши петият сезон за имунизация на недоносените деца с изключително ниско тегло. По протокола, който ни е представен от НЗОК, ние сме обхванали 350 деца в цялата страна и лечението за тях е осигурено. Ние обаче искахме да разширим малко протокола и да обхванем всички деца под 30-ата гестационна седмица, както и децата с по-специални вродени сърдечни пороци, за да бъдат подготвени за оперативна интервенция. Те не са включени.

Според проф. Слънчева най-вероятно причината около 100-150 деца да не бъдат включени в списъка е финансова. Тя обясни, че един курс на лечение на дете излиза между 10 и 15 хиляди лева.

Следващият сезон за имунизация на недоносените деца е през октомври. Дотогава се надявам, че ще имам ползотворни разговори с Касата, за да можем да обхванем малко повече деца. Не бих могла да кажа, че има отказ, напротив – има желание, но няма финанси, уточни неонатологът.

Цялото интервю с проф. Боряна Слънчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени