Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Когато няма морал, има поквара

Снимка: БГНЕС
Това, което виждаме да се случва, е нещо, което отдавна се забелязва, но сега някак избухна. А това е – колко е важен разговорът за морала в политиката. Когато няма морал, има поквара. Това, което виждаме, не е само просто опростачване, това е поквара. Това е стигане на нашите управници, на тези хора, които мислят за себе си като за политическа класа, до такава степен на поквара, че те са отвъд всякакъв контрол. Волен Сидеров само олицетворява това, което и другите имат като поведение в политиката – себичност, самообслужване, разпищоленост и насилие в крайна сметка, съчетано с произвол. Това коментира в предаването "Нещо повече" политологът Евгений Дайнов.

Проблемът е, че в тази разпищоленост, безнаказаност, тази поквара, с която ни заливат властимащите, в момента няма някак видими невинни. Всички, които са видими, са виновни, те са в кюпа.

Повече от четвърт век БСП, когато нещо става в държавата, когато държавата трябва да избере как да реагира на нещо, социалистите винаги се снишават, винаги чакат още информация, винаги искат да заметат нещата и някак да ги забравим тези неща. /…/ БСП не е изработила дори неформален отговор още на тази криза. Тази криза БСП си я изпроси. Мисля, че няма къде да мърдат. Този път всяко замитане под килима, всъщност няма да бъде замитане на парче боклук, а вкарване на още една мина в минното поле, където БСП се озова.

Това правителство е невъзможно по простата причина, че с всяко свое безобразие то подготвя следващо още по-голямо безобразие, което в крайна сметка ще разруши държавата и обществото
.

Формацията на Бареков се подготвя да заеме мястото, опразнено от РЗС, посочи Дайнов и добави: Ако Сидеров се окаже неспасяем, естествено, че ще се опитат да заменят неговата ниша с някой много подобен на него.

Ксенофобските настроения минаха своя пик, те бяха в края на миналата година,
коментира Дайнов и добави: Не виждам скоро отново да приемат тези опасни размери, които изглеждаше, че ще достигнат в края на миналата година. Ксенофобската опасност засега е минала. Обществото се съсредоточава, като гледам реакциите на случващото се, отново върху главното – връщане на почтеност и морал в политиката.

Сидеров ни прави услуга. Случаят показва какво означава, когато в политиката няма морал – идва насилието.

Тук може да има спасение само ако обществото наложи своята воля за връщане на разум и морал в политиката. Ако обществото обаче не наложи своето искане, много лесно можем да се събудим утре и да видим как хора биват убивани по улиците, да ни бъде обяснено колко ще ни бъде добре под крилото на Путин и т.н. Два свята се сблъскват, само единият ще оцелее
.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна